De aangekondigde plannen van minister Klever om financiering terug te schroeven en de rol van maatschappelijke organisaties te verkleinen, zullen de effectiviteit van internationale samenwerking ernstig ondermijnen. Maatschappelijke organisaties vervullen namelijk een unieke rol in het realiseren van een inclusieve en duurzame wereld. Dit doen ze onder andere op de gebieden van:
Lokale kennis en expertise: Effectieve internationale samenwerking vereist diepgaande kennis van lokale contexten. Maatschappelijke organisaties, en vooral lokale organisaties, beschikken over de kennis en netwerken die nodig zijn om Nederlandse samenwerkingen en programma’s effectief en duurzaam te maken. Ze zorgen ervoor dat het Nederlandse beleid aansluit bij de daadwerkelijke behoeften van gemeenschappen. Strategische partnerschappen versterken bovendien de stem en onderhandelingsmacht van gemeenschappen, waarmee ze bijdragen aan het bevorderen van democratie, rechtstaat en participatie in duurzame ontwikkelingen. Met de voorgestelde afbouw van ontwikkelingsprogramma’s dreigt een tegenovergestelde ontwikkeling: een autocratische tendens in lage- en middeninkomenslanden.
Innovatie en duurzaamheid: Het maatschappelijk middenveld biedt vaak nieuwe perspectieven en innovatieve oplossingen. Door samen te werken met overheden en bedrijven, spelen deze organisaties een cruciale rol in het ontwikkelen van duurzame strategieën die aansluiten bij mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en ongelijkheid. Zelfs evaluaties waar Minister Klever naar verwijst, zoals de IOB-evaluatie SRGR-beleid 2012, onderschrijven de meerwaarde van deze samenwerking.
Verantwoording en transparantie: Maatschappelijke organisaties spelen een cruciale rol in het verantwoordelijk houden van overheden en bedrijven voor hun toegezegde beloften en verplichtingen. Ze waken over de fundamentele principes van de rechtstaat en pleiten voor transparantie in internationale samenwerkingsverbanden. In veel gevallen zijn zij degenen die onrecht en ongelijke machtsverhoudingen aan de kaak stellen, en daarmee politieke en economische instellingen verantwoordelijk houden voor hun beleid. Dit versterkt de sociale contracten tussen overheid en burgers, wat essentieel is voor een open samenleving en een goed functionerende democratie.
Op de hoogte blijven? Ontvang onze nieuwsbrief!