Eén tegen eenzaamheid is het actieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Waar het programma zich in de vorige kabinetsperiode richtte op eenzaamheid onder ouderen, adresseert het in de vervolgaanpak 2022 - 2025 eenzaamheid in het algemeen. Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij zichzelf of een ander. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Veel mensen voelen zich eenzaam. Van jong tot oud. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, maar leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder participatie in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen.
Tegelijkertijd is het verminderen van eenzaamheid een complexe opgave. Dat komt mede doordat de oorzaken ervan diep in de haarvaten van onze samenleving zitten, ieder mens anders met eenzaamheid omgaat en er geen pasklare oplossingen zijn. We geloven dat de sleutel tot een oplossing ligt in samenwerking. In de afgelopen vier jaar hebben we gewerkt aan een veelzijdige maatschappelijke beweging met gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven, burgerinitiatieven en instellingen. Zo ontstaat een in de samenleving gewortelde aanpak die mensen met eenzaamheidsgevoelens bereikt en steunt. Familie, vrienden, buren, kennissen en vrijwilligers zijn er voor elkaar. Eenzaamheid verminderen vraagt iets van ons allemaal.
Dit vervolgprogramma bouwt daarop voort, veelzijdiger en dieper. Door in alle gemeenten een lokale aanpak te realiseren. Door maatschappelijk initiatief te versterken. Door wetenschappelijk onderzoek te stimuleren zodat we beter begrijpen wat tegen eenzaamheid werkt. Door met een publiekscampagne het taboe op eenzaamheid te doorbreken en op te roepen: kijk naar elkaar om. Want een klein gebaar kan het verschil maken. Het kabinet investeert tot 2025 jaarlijks 10 miljoen euro boven op de middelen die structureel voor het programma Eén tegen eenzaamheid beschikbaar zijn. Zo krijgt de opgave eenzaamheid de aandacht en aanpak die het verdient.
Op de hoogte blijven? Ontvang onze nieuwsbrief!