Armoede kan lokaal alleen aangepakt worden met een brede samenwerking. Iedereen heeft een stukje van de puzzel. Lokaal integraal samenwerken met maatschappelijke organisaties en vrijwillige initiatieven maakt de aanpak effectiever. De doelgroepen komen daardoor beter in beeld, het aanbod wordt meer op elkaar afgestemd en drempels voor hulp en ondersteuning worden lager. Wat is belangrijk voor lokaal integraal samenwerken?  

Integrale coalities bouwen

De aanpak van armoede vraagt een lange adem en intensieve samenwerking. Via de kinderopvang, scholen, gebedshuizen of tijdens huisbezoeken kunnen gezinnen in armoede 'op de radar' van gemeenten komen. Organisaties als Stichting Leergeld of lokale welzijnsorganisaties en buurtinitiatieven spelen een rol in het verstrekken van voorzieningen, al dan niet in aanvulling op die van de gemeente zelf. Neem als gemeente het voortouw en pak een coördinerende en ondersteunende rol.  

Verschillende gemeenten hebben een kleiner of groter netwerk tegen (kinder)armoede of een armoedepact. Dit kan op gemeentelijk niveau en op wijkniveau.  

Het NJi heeft een stappenplan ontwikkeld om lokaal te werken aan het aanpakken van armoede.

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Op de hoogte blijven? Ontvang onze nieuwsbrief!