Een omgeving waarin mensen graag willen wonen, zich veilig voelen, sociale relaties hebben en met plezier deelnemen aan activiteiten, dat noemen we leefbare wijken en buurten. Buurtbewoners kunnen hierin een cruciale rol spelen. WijkWijzer heeft de methodische aanpakken en interventies op dit gebied in kaart gebracht. Dit biedt actieve bewoners(organisaties), gemeenten en sociaal professionals praktische handvatten om samen met buurtbewoners de leefbaarheid in wijken en buurten te vergroten.

Methodisch werken aan leefbaarheid

Wanneer is werken aan leefbaarheid doeltreffend? De laatste jaren is hier veel kennis over ontwikkeld. Succesvolle aanpakken die gebaseerd zijn op een methodische werkwijze zijn goed overdraagbaar en toepasbaar op verschillende plekken. Daarom verzamelen we deze hier. Methodisch wil zeggen dat gebruikgemaakt wordt van een planmatige manier van handelen om een doel te bereiken.

Leefbaarheid volgens bewoners

Maar wat zijn leefbare wijken precies? En hoe kun je werken aan het vergroten van de leefbaarheid van een wijk of buurt? Dit is geen eenvoudige vraag of opgave. Leefbaarheid is een complex en multidimensionaal fenomeen, waar fysieke en sociale aspecten van de leefomgeving in samenkomen. Het is afhankelijk van het perspectief van de bewoners en wat mensen zelf belangrijk vinden. Bij fysieke aspecten kun je denken aan beschikbare ontmoetingsplekken, gezonde en groene ruimtes als parken of tuinen of toegang tot lokale voorzieningen zoals scholen en buurthuizen. Maar ook aan de woningvoorraad en de kwaliteit van de woningen. Bij sociale aspecten gaat het om de verbinding en contacten tussen bewoners, ondersteunings- en hulpnetwerken en het gevoel van saamhorigheid en veiligheid.

Verschillende actoren kunnen de leefbaarheid in buurten beïnvloeden. Zowel de gemeente, lokale organisaties, sociaal- en wijkprofessionals als bewoners zelf hebben een belangrijke rol. In deze publicatie brengen we verschillende aanpakken samen, waarbij buurtbewoners een belangrijke drijvende kracht zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.

Op de hoogte blijven? Ontvang onze nieuwsbrief!